Atau sampai tak melekat kat tangan. Satukan dengan tepung gandum sehingga menpunyai doh yang boleh digentel.
Unnakaya Recipe In Tamil Kerala Sweet Recipe In Tamil
Jika adunan masih lembekBaca tips yang LiNa Pg tulis di bahagian.
. 1 cawan tepung gandum Gula secukupnya Minyak Cara-Cara Rebus ubi keledek bersama sedikit garam hingga empukLenyek ubi hingga halusBoleh jugak kalau nak tumbuk dengan lesung batu. Ambik adunan sebesar bola ping pong. Ubi keledek direbus hingga empuk masukkan sedikit garam Biarkan ubi keledek rebus sejukkemudian lecek halus.
2 cawan tepung gandum. 1Ubi keledek oren 2Tepung gandum 3Sedikit gula. Keledek cuci bersih dan rebus dengan sedikit garam rebus hingga empuk angkat dan toskan buang kulit lenyek ubi keledek hingga hancur dan masukkan tepung tepung tu masukkan sikit-sikit je dulu jangan banyak nanti liat bila dah jadi doh yang tak melekat kat tangan tu dah okey la.
Satukan dengan tepung gandum sehingga menpunyai doh yang boleh digentel. Kuih Cek Mek Molek Gula Merah. Bahan-bahan kuih keria dan cek mek molek Resepi cucur cek mek molek Resepi Cek Mek Molek kuih tradisi kegemaran ramai yang berasal dari pantai timur.
Lecek keledek sehingga hancur. Hanya resepi sahaja yang dikongsikanSegala gambar dan tulisan entry dalam blog ini merupakan Hak Cipta Terpelihara sebarang ulang siar sama ada bentuk online atau cetakan adalah dilarang sama. Kemudian lenyek-lenyekkan guna gelas kaca atau apa-apa asalkan lumat.
Lenyek ubi sampai hancur. Gula untuk inti Cara-cara. Leperkan doh dan letak 1 sudu kecil gula rujuk gambar di bawah.
Apabila dah lenyek macam ni masukkan tepung gandum. Letak tepung gandum dan serbuk penaik. Kemudian doh tadi dileperkan dgn tangankalau melekat taburkan sedikit gandum ditangan ataupun minyak masak kemudian letakkan sedikit gula di tengah dan bentukkan menjadi bujur.
Kurangkan gula untuk makanan yang berkhasiat. Tepung gandum tu jangan penuh menimbung untuk sukatan 2 cawan tu. Goreng dengan api sederhana sehingga keparah.
Rebus ubi keledek sampai empuk. Doh tu memang akan melekat dengan tangan. Masukkan tepung gandum baking soda dan sedikit garam.
RESEPI CEK MEK MOLEK. Kongsi Resepi Jan 30 2021 0 Orang pantai Timur mesti tahu ni kuih apa kan. Bahan-bahan Resepi Kuih Cek Mek Molek.
Kuih cek mek molek berasal daripada ubi keledek manis yang berwarna oren dan diadun bersama tepung gandum dan mempunyai gula sebagai inti. Angkat toskan dan buang kulitnya. Tutup kemas dan gelek gelek antara dua tapak tangan sehingga permulaannya kemas.
Tepung agak-agak sahaja jangan lebih nanti keras. CARA PENYEDIAAN KUIH CEK MEK MOLEK. Bahan-Bahan 10 biji 400-450gram ubi keledek 2 cawan keledek lecek 1 cawan tepung gandum secukupnya.
Tambahkan tepung gandum tepung beras serbuk penaik dan garam. Untuk membuat kuih cek mek molek ambil sedikit adunan bentukkan adunan di tapak tangan menjadi bulat. Uli sampai menjadi doh begini.
Padahal cek mek molek gula merah yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita. Setelah itu bolehlah digorengkan didalam kuali yang berisi minyak yang panas. Ulikan sampai rata dan jadi doh macam ni.
Cara-cara untuk membuat kuih keria dan cek mek molek. Minyak untuk mudahkan ketika mahu menggotel. 5 minit Jumlah Hidangan Masukkan sesudu gula dan dibentuk membujur Kuih Che Mek Molek Kelantan Youtube Ia diperbuat dengan ubi keledek yang dilenyek dan tepung gandum sebagai adunan gula sebagai inti lalu digoreng.
Nak mudah pakai je anak batu lesung. Bulatkan doh kecil2 menjadi bebola. Assalamualaikum hai semua.
Cek Mek Molek Kuih - 16 images - mamafami s spice n splendour kuih keria aneka kuih raya yang mencuit hati kita one step ahead no turning back jkkn pemetaan budaya makanan tradisional kuih tradisional malaysia mudah contoh lbe. Lenyek ubi kuning menggunakan batu lesung sambal. Bulat bulatkan dan kemudian baru dileperkan.
Dan rebus ubi sampai empuk. Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari cek mek molek gula merah mulai dari jenis bahan kemudian pemilihan bahan segar sampai cara membuat dan menghidangkannya. Uli sampai tidak melekit di tangan.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil menguli hingga doh tidak melekat di tangan. Haa kuih cek mek molek ni memang famous di Kelantan dan sedap dimakan waktu panas-panas. Goreng dengan api sederhana sehingga keperangan.
Rebus keledek sehingga empuk. Bulat bulatkan dan kemudian baru dileperkan. Ubi keledek yang telah dilenyek diuli dan digaul bersama tepung gandum.
Letak gula dalam kuih cek mek. Angkat dan toskan air masa tengah panas tu terus masukkan marjerin. Minyak untuk mudahkan kita menbentukkan doh.
Kesedapan kuih cek mek molek bergantung kepada kualiti ubi keledek yang digunakan. Inti gula akan mencair apabila digoreng. Cek Mek Molek which means Beautiful Lady and Belotok share similar looks the difference is in the filling.
Tutup kemas dan gelek gelek antara dua tapak tangan sehingga permulaannya kemas. Masukkan gula pasir secukupnya. RESEPI CEK MEK MOLEK.
Ambik adunan sebesar bola ping pong. 1 600 grams of. Masukkan gula pasir secukupnya.
Cek Mek Keledek Oren Resepi Terbaik
Pin By Flora Manuil On Traditional Desserts Ide Makanan Makanan Dan Minuman Makanan
Snacks Dishes Savory Snacks Spicy Recipes
Kuih Chek Mek Molek Di Hari Krismas
Kuih Cek Mek Molek Juadah Berbuka Puasa Hari Arafah
Cek Mek Molek With Video Beautiful Lady Mff Kelantan 3
Cek Mek Molek Atau Lebih Dikenali Sebagai Cek Mek Ialah Sejenis Kuih Tradisional Yang Amat Popular Di Kelantan Dan Terengganu Ia Dipe
Cek Mek Keledek Oren Resepi Terbaik
Cek Mek Molek Kelate Food Hot Dog Buns Cooking